Göran Engström (C) och en karta över den tänkta regionen
Göran Engström (C) är emot en storregion - trots det egna partiets linje Foto: Emma Hjortman/Sveriges Radio

Dalarnas kommuner har bestämt sig: Vill bli Region Svealand

Göran Engström (C): Det här är jämförbart med en stor grundlagsförändring
2:22 min

Den omdiskuterade storregionen är nu ett steg närmare att bli verklighet. I dag är sista dagen för kommunerna att lämna in remissvar till regeringen, och i Dalarna säger samtliga 15 kommuner ja till bildandet.

Dalarnas kommuner vill ingå i den föreslagna Svealandsregionen tillsammans med Sörmland, Västmanland, Örebro, Uppsala och Gävleborg.

I dag är sista dagen för samtliga kommuner tänkta att ingå i storregionen att lämna in remissvar till regeringen, och det är en stor övervikt av kommuner och landsting som säger ja till regionbildning. De flesta vill att den införs redan 2019.

Trots det är inte alla nöjda. Göran Engström (C) i Smedjebacken har lämnat in en reservation där han vänder sig mot kommunens, och det egna partiets, beslut. Han ser storregioner som ett hot mot demokratin.

- Man har flyttat besluten så långt från de berörda, väljarna, människorna, säger han.

I Sörmland har två kommuner uttryckligen sagt nej, och fyra kommuner har valt att inte ta ställning. Även i Gävleborg och Örebro har en kommun i respektive län sagt nej till ett bildande av Region Svealand.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".