Hanna Bergman på Falu energi och vatten bredvid tanken som läckte saltsyra.
1 av 2
Hanna Bergman på Falu energi och vatten bredvid tanken som läckte saltsyra. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg/Sveriges Radio
Fjärrvärmeverket på Ingarvet i Falun.
2 av 2
Fjärrvärmeverket på Ingarvet i Falun. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg, Sverigesradio.

Stort saltsyrautsläpp vid värmeverket i Falun

Fjärrvärmechefen: När man öppnade dörren var det en dimma i luften och det luktade fränt
3:15 min

Upp till 200 liter frätande saltsyra läckte ut vid fjärrvärmeverket i Falun för några veckor sedan. Saltsyra är förutom frätande farlig att andas in, men ingen kom till skada i samband med utsläppet.

Nu skärper Falu energi och vatten, som äger fjärrvärmeverket, sina rutiner för att det här inte ska kunna hända igen.

– Det är inte bra att det händer så naturligtvis tittar vi över om vi ska ha ronder oftare för att kontrollera eller om man kan införa ett automatlarm så att man märker det här tidigare, för nu hann det ju stå en stund i och med att det skedde på natten, säger Hanna Bergman, tillförordnad fjärrvärmechef på Falu energi och vatten.

Enligt Hanna Bergman så var det mellan 100 och 200 liter saltsyra blandat med vatten som läckte ut. Men eftersom tanken har en 25 centimeter hög vall runt sig så var det aldrig någon fara att syran skulle komma ner i avloppssystemet eller utanför byggnaden. Ingen blev heller skadad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".