Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fotografen Hossein Salmanzadhe står med armarna i kors och tittar på ett av sina färgstarka fotografier av protesterande människor.
1 av 5
Hossein Salmanzadhe vid några av de bilder han visar på Dalarnas museum med start den 7 oktober. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio
Foto av Hossein Salmanzadhe från Geziparksprotesterna i Ankara, Turkiet, år 2013.
2 av 5
Ett av Hossein Salmanzadhes fotografier från Geziparksprotesterna i Ankara, Turkiet, år 2013. Foto: Hossein Salmanzadhe
Foto av Hossein Salmanzadhe från Geziparksprotesterna i Ankara, Turkiet, år 2013.
3 av 5
Ett av Hossein Salmanzadhes fotografier från Geziparksprotesterna i Ankara, Turkiet, år 2013. Foto: Hossein Salmanzadhe
Foto av Hossein Salmanzadhe från Geziparksprotesterna i Ankara, Turkiet, år 2013.
4 av 5
Ett av Hossein Salmanzadhes fotografier från Geziparksprotesterna i Ankara, Turkiet, år 2013. Foto: Hossein Salmanzadhe
Fotografen Hossein Salmanzadhe står med armarna vid ett av sina färgstarka fotografier av protesterande människor.
5 av 5
Hossein Salmanzadhe vid några av de bilder han visar på Dalarnas museum. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio

Hotade fotografen Hossein fick en fristad i Dalarna

Hossein Salmanzadhe: Jag hoppas få mer jobb som bildjournalist i framtiden
2:59 min

Färgstarka fotografier från folkets protester i Turkiet visas nu på Dalarnas museum. Men utställningen hade troligen aldrig blivit verklighet om inte landstinget Dalarna hade gett fotografen Hossein Salmanzadeh en fristad från hoten i hans hemland Iran. 

Bildjournalisten Hossein Salmanzadeh är en av de konstnärer, författare, journalister, fotografer, musiker med flera kulturarbetare som hotats i sitt hemland och nu fått en fristad i Sverige. 

Hossein Salmanzadeh flydde från Iran år 2009, efter att bilder han tagit av gatuprotesterna efter iranska valet samma år plötsligt dök upp hos internationella bildbyråer. Han vågade inte stanna eftersom han var rädd för att regeringen skulle fängsla honom för att bilderna läckt ut. 

– Det är inte så svårt att spåra en fotograf. Jag trodde absolut att de skulle sätta mig i fängelse om de fick tag i mig.

Han lämnade landet utan att berätta för någon. Tårarna tränger fram när han tänker tillbaka och rösten spricker när han berättar om beslutet att lämna sitt land.

– Det var inte lätt. Jag hade ett jobb, bra lön, försäkring, familj – allt. Det var så svårt.

År 2014 kom Hossein Salmanzadeh till Sverige och fick en fristad här i Dalarna för att landstinget anslutit sig till det internationella fristadsnätverket Icorn. Under två år har han fått bo på Mora folkhögskola och haft inkomst från ett stipendium. 

Och nu har Migrationsverket kommit med sitt besked: Hossein Salmanzadeh får permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Tack vare fristadsprojektet arbetar Hossein Salmanzadeh nämligen halvtid som fotograf för landstinget och Dalateatern, medan han bygger upp en frilansverksamhet i sitt nya hemland. Han är glad över att kunna fortsätta arbeta som fotograf och journalist. 

– Jag nätverkar och hoppas få mer jobb som bildjournalist i framtiden.

Och Malin Lagergren, kultur- och bildningschef på landstinget är glad att Hossein nu får stanna, mycket tack vare fristadsprojektet.

– Det är en stor lättnad. Kan han inte visa att han kan försörja sig kan han bli tillbakaskickad. Det måste vi ta ansvar för och det har vi faktiskt gjort genom att anställa honom som fotograf, säger hon.

De fotografier som Hossein Salmanzadeh nu ställer ut på Dalarnas museum tog han i Turkiet, under sin flykt från Iran. De skildrar det turkiska folkets protester mot regeringen. Utställningen öppnar i morgon, lördag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".