Rektor i Hedemora: Det finns en muslimsk maffia

1:28 min

En muslimsk maffia som trakasserar människor i Hedemora kommun. Den bilden ges av en rektor på SFI angående senaste tidens händelser i kommunen.

Det var fredagen den 30 september som rektorn på vuxenutbildningen i Hedemora skickade ut en skrivelse till flera tjänstemän i kommunen.

Kvällen innan hade en av vuxenutbildningens anställda, politikern Mostafa Geha (L), gjort en polisanmälan om mordhot i samband med en manifestation mot hedersrelaterat våld.

I skrivelsen står det om personal och elever på utbildningen som känner sig rädda och utsatta för trakasserier eller hot på grund av hur de valt att leva sina liv. I texten framgår också rektorns bild av vilka som står bakom hoten och trakasserierna:

Jag upplever det som att det finns en stark grupp muslimer, man kan kalla dem för muslimsk maffia, i Hedemora. De är hotfulla och trakasserande mot personer som anpassar sig till livet i Sverige...

Rektorn som skrivit texten vill själv inte svara på några frågor om brevet eller sin formulering "muslimsk maffia", men skolchefen Stefan Grybb menar att texten kommit till under en pressad situation.

– Brevet innehåller vissa delar som inte är helt klockrena och som kan misstolkas, säger Stefan Grybb, bildningschefen i Hedemora.

– Det ska handla om en mindre grupp människor som uttrycker olika typer av handlingar som inte är förenliga med värdegrunden i vår kommun eller våra mänskliga rättigheter, säger han.

Enligt kommunpolisen i Hedemora och Avesta, Thomas Nordström, så är bilden av en maffia inte något han känner igen.

– Det är inget jag kan kommentera och det är inget jag känner igen heller, säger han.

Men att det finns människor i Hedemora som känner sig otrygga och är rädda för att bli trakasserade eller hotade, är det något du känner igen?

– Ja, det är något vi undersöker. Det jobbas från olika håll för att skapa en lägesbild.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista