Kraftig ökning av hemlösa i Borlänge

3:31 min

Allt fler hemlösa behöver hjälp från Stadsmissionerna runt om i Sverige. Och bland annat i Borlänge så har antalet hemlösa ökat kraftigt senaste tiden.

Den akuta hemlösheten fortsätter att öka i Borlänge. Det märks inte minst på RIA där ideella krafter erbjuder behövande mat och värme några timmar om dagen.

De senaste månaderna har över 600 fler personer sökt sig till RIA än samma månader förra året.

Hemlösa som P4 Dalarna pratat med riktar kritik mot kommunens bemötande av dem i deras svåraste stund. De har känt sig tvungna att sova på parkeringar, i källarförråd och på parkbänkar.

På kommunens enda härbärge finns omkring sex platser, men för att få ett rum krävs att du är nykter och inte har några husdjur.   

Senaste gången Mohamed sov under tak var i augusti när han lyckades ta sig in i ett källarförråd på Tjärna ängar. 

– Jag lade min jacka där och sov där. Och folk brukade se mig gå in där och ut och de kanske blev misstänksamma över att jag var där konstant varje dag. Tillslut kunde jag inte fortsätta, säger Mohamed som nu bor på gatan. 

Borlänge kommun får kritik får att kraven på att få tak över huvudet är orimliga men Tomas Ahlin, socialchef inom kommunen, håller inte med.

– Vi har inte många krav egentligen. Du får komma onykter, men du får inte bråka och störa andra personer. Och vi har inte möjlighet att ta emot husdjur då det drabbar personer med allergier, säger Tomas Ahlin och berättar att han inte känner igen att personer ska ha hänvisats till parkeringar för att sova istället för härbärget.

Närmare 300 i Borlänge som saknar eget boende, och som bor hos kompisar eller på korta kontrakt.

– Det är en jätteutmaning vi har, säger Tomas Ahlin som menar att det inte är något unikt för Borlänge. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista