Jenny Andersson bläddrar bland Migrationsverkets incidentrapporter.
1 av 3
Jenny Andersson, receptionist på Migrationsverket i Borlänge, har själv aldrig känt sig hotad på jobbet. Foto: Emma Hjortman/Sveriges Radio
Maria Löfgren utanför Migrationsverket i Borlänge.
2 av 3
Maria Löfgren, enhetschef på Migrationsverket i Borlänge, menar att det är svårt att veta när de ska anmäla. Foto: Emma Hjortman/Sveriges Radio
Några av Migrationsverkets incidentrapporter för 2016.
3 av 3
Trots allvarliga hot har inga incidenter under året anmälts av Migrationsverket till Arbetsmiljöverket. Foto: Emma Hjortman/Sveriges Radio

Migrationsverket anmäler inte mordhot mot anställda

Utsatt anställd: Han hotade att skjuta mig och min kollega
3:46 min

Dödshot, bråk och hot om våld. Det får Migrationsverkets anställda utstå i sitt arbete. Trots det har inga incidenter i Dalarna anmälts till Arbetsmiljöverket under det gånga året.

P4 Dalarna har tagit del av Migrationsverkets incidentrapporter för 2016. Där beskrivs flera fall av dödshot och hot om våld mot myndighetens personal.

Både Arbetsmiljöverket och fackförbundet ST säger att sådant bör anmälas, men det har man inte gjort på Migrationsverket i Dalarna.

- Den här regeln är straffsanktionerad, om man bryter mot den kan man få böter. Är det så att vi anser att man har brutit mot den här paragrafen i arbetsmiljölagen så gör vi en anmälan till polis och åklagare som får utreda, säger Mikael Syk, jurist på Arbetsmiljöverket.

Maria Löfgren, enhetschef i Borlänge, säger att det är svårt att veta när man ska gå vidare.

- Vi hade säkert kunna göra en annan bedömning i vissa fall, säger hon och fortsätter:

- Att vi inte har anmält vidare till Arbetsmiljöverket, det är någonting vi får ta till oss och se om det är någonting vi kan förändra.

Jenny Andersson arbetar i receptionen på Migrationsverket i Borlänge. Hon har själv aldrig känt sig hotad på jobbet, men berättar att hon och hennes kolleger dagligen stöttar varandra i utsattheten.

- Har någon varit med om någonting så pratar man om det. Vi finns där för varandra, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".