Peter Egardt tittar in i kameran med allvarlig min, bilden är tagen utomhus.
Peter Egardt (S), kommunalråd i Älvdalen. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna

Så försvarar kommunalrådet att han skrev på avtal värt 20 miljoner

Peter Egardt (S): Det är mycket lätt att vara efterklok
0:38 min

Älvdalens kommunalråd får allvarlig kritik för att han på eget bevåg skrev under ett hyreskontrakt som kostar kommunen 20 miljoner kronor. I dag är han självkritisk men ångrar ändå inte beslutet.

Kritiken kommer från kommunens revisorer, som granskat hur det gick till när Älvdalens kommun förband sig att hyra en lokal i fem år och betala en hyra på fyra miljoner kronor om året. Lokalen används till boende för ensamkommande flyktingbarn.

Den som skrev på avtalet den 15 december förra året var kommunalrådet: Peter Egardt (S). Det gjorde han utan att ha skriftligt underlag och utan att rådfråga de andra politikerna i kommunstyrelsen. 

För detta får han nu kritik. 

– I mycket är den riktig och rätt, säger Peter Egardt.

Ångrar du det sätt du hanterade det här beslutet på? 

 – Nej, inte som situationen var då. Vi hade starkt tryck på oss att få fram platser för de ensamkommande flyktingbarnen, så vi måste så snabbt som möjligt agera. 

Men så bråttom var det inte, anser revisionsbyrån KPMG, som granskat beslutet. Revisorerna vill nu ha ett formellt svar från Älvdalens kommunstyrelse senast den 12 december. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".