Vy över rött hus på gräsmatta med vatten i bakgrunden samt bild på Ebba Witt-Brattström som småler.
Vattnäs konsertlada blir urpremiärplats för den nya opera som Ebba Witt-Brattström är med och skriver. Foto: Dan Hansson och Magnus Hjalmarson Neideman / SVD / TT

Ebba Witt Brattströms bok blir opera för Vattnäs konsertlada

Ebba Witt Brattström: Det var magiskt
1:44 min

Författaren och litteraturprofessorn Ebba Witt Brattström ska vara med och skriva en ny svensk opera som ska framföras i Dalarna.

Operan kommer att baseras på Ebba Witt-Brattströms skönlitterära debutroman Århundradets kärlekskrig, som gavs ut tidigare i år. Och Ebba Witt-Brattström beskriver det som att hon är "involverad" i librettot, alltså texten till operan.

Huvudrollen i operan ska sjungas av Pers Anna Larsson, som också är en av av dem som driver Vattnäs Konsertlada utanför Mora. Där ska operan uruppföras. Och Ebba Witt-Brattström blev helt tagen när hon fick veta att Anna Larsson sjunger huvudrollen.

– Jag var tvungen att gå ut och gå i två timmar för det var så magiskt eftersom jag verkligen beundrar henne, säger Ebba Witt Brattström.

Operan regisseras av Niklas Hjulström, och musiken komponeras av Paula Af Malmborg. Den slutliga librettotexten står Mathias Clason för. 

Premiärdatumet är  inte officiellt än.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".