Man ser ryggen på två barn i ett klassrum som räcker upp handen.
Betyg i tidig ålder eller inte? Frågan splittrar. Foto: JESSICA GOW / TT

Het debatt om betyg i grundskolan

Daniel Riazat: Man experimenterar med elever
2:59 min

Slopa betygen i sjätte klass och skrota tanken på att införa dem i fjärde klass. Det kräver Daniel Riazat, Vänsterpartiet, i en debattartikel. Nej, vi behöver pröva om betyg är till hjälp, säger Monica Lundin, Liberalerna.

I vintras gjorde politikerna i riksdagen upp om att på prov införa betyg för elever i fjärde klass på hundra skolor runtom i landet. Sedan tidigare pågår ett försök med betyg för sjätteklassarna.

Men riksdagsledamoten  Daniel Riazat avvisar helt tanken på betyg för så unga elever.

 – Det finns inte en enda forskningsrapport som kan visa att tidiga betyg skulle gynna de elever som har det svårast, säger Daniel Riazat.

I en debatt i P4 Dalarna mötte han Monica Lundin, som företräder Liberalerna i Borlänge. Hon vill att betyg tidigare i elevernas skolgång ska utvärderas grundligt.

– Jag ser betygen som en möjlighet att få en tydlig signal om att sätta in stöd tidigt, säger Monica Lundin.

Både Riazat och Lundin ser anser att det är resurserna i skolan och stödet till eleverna som är avgörande för barnens lärande. 

– Jag förordar också en mycket omfattande utvärdering av betyg i sexan och en sådan kommer år 2020, säger Monica Lundin. Vi måste se på de långsiktiga effekterna.

Är det så farligt Daniel Riazat att testa betyg?

- Jag tycker att det är själva signalvärdet som är det farliga, man sänder en signal om att man ska experimentera med elever, säger Daniel Riazat. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".