Porträttbilder på Sverigedemokraterna Anna Hagwall och Jimmie Åkesson
Riksdagsledamoten Anna Hagwall (SD) och partiledaren Jimmie Åkesson (SD). Foto: Roger Vikström/TT/Richard Nilsson/TT

Jimmie Åkesson (SD) öppnar för att utesluta Anna Hagwall

0:40 min

Riksdagsledamot Anna Hagwall, från Rättvik, kan ligga pyrt till för uteslutning ur Sverigedemokraterna, i alla fall utifrån hur partiledaren Jimmie Åkesson mullrar.

I Ekots lördagsintervju fick Åkesson frågor om Hagwall, som sagt att Bonniers har för stor makt och i en motion om mediepolitik slirade i antisemitiska banor. Åkesson "har svårt att se andra skäl" än antisemitiska åsikter bakom Hagwalls ställningstaganden och att han inte alls är bekväm med det.

- Jag tycker inte alls om det, säger han.

Åkesson pekar också på att det inte är han själv utan ett särskilt utskott i partiet som beslutar om eventuella uteslutningar. Men på frågan om Hagwall agerande teoretiskt kan vara nog för en uteslutning svarar han:

– Ja, antisemitiska strömningar vill vi inte ha i vårt parti över huvudtaget.

Hagwall har fått lämna sina uppdrag som ledamot i skatteutskottet och som intern gruppledare för Sverigedemokraternas skattepolitiska grupp. Hon ställer inte upp för omval till riksdagen 2018 på uppmaning från partiledningen, men har själv sagt till SVT Dalarna att hon ska sitta kvar i riksdagen mandatperioden ut.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista