Sovplats av kartong och en filt i en källare i Tjärna Ängar
1 av 2
Sovplatser har gjorts i ordning i det avstängda källarförrådet. Foto: Sayna Mostofizadeh
Svante Ask, Tunabyggens områdesansvarig på Tjärna Ängar
2 av 2
Svante Ask säger att källaren ska saneras. Foto: Sayna Mostofizadeh

Människor sover och uträttar sina behov i källarförråd

Boende: Det var massa avföring och det fanns sovplatser
2:36 min

Bajs, kiss, sopor och sovplatser finns i ett avstängt källarförråd på Tjärna ängar i Borlänge. Personer som bor i huset har fått nog. Nu ska källaren saneras och allt skräp ska bort.

Se film från källarförrådet här.

Så fort man kommer in i det som tidigare var källarförråd i flerfamiljshuset känner man stanken av sopor och avföring. Personer som bor i huset berättar att de även inne i sina lägenheter känner konstiga lukter som enligt dem kommer från källaren.

En av de boende följde oss ner till källarförrådet genom en av ingångarna som enligt henne ofta står öppen. Hon hade inte varit där nere på flera år och kunde inte tro sina ögon.

– Det var massa avföring och det fanns sovplatser så folk måste ha sovit där. Tunabyggen måste ta det här på allvar, säger hon.

Den kommunala hyresvärden Tunabyggen har enligt lag ansvar att se till att det är bra standard i de gemensamma utrymmen som finns i deras byggnader. Anledningen att det har gått så långt i källarförrådet menar områdesansvarige Svante Ask beror på att de inte känt till problemet. Trots att flera boende menar att de pratat med Tunabyggen om detta.

– Det är första gången jag hör talas om det här. Nu måste det städas och om vi inte har bommat igen källaren tillräckligt bra så ska vi göra det omedelbart, säger han.

Hyresgästföreningen anser att Tunabyggen har ett stort ansvar i det här.

– När hyresvärden får kännedom om de här missförhållandena så har hyresvärden ett ansvar att agera så fort som möjligt för att undanröja sådana här olägenheter, säger Alexander Kuzmicki som är enhetschef för juridik på Hyresgästföreningen.

Han fortsätter:

– I det här fallet låter det som att det är obehöriga som tagit sig in. Och hyresvärden har ett ansvar att se till att obehöriga inte kan få tillträde, kanske behöver man fundera på att byta lås.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".