Bild på pengar som är överkryssat och en bild på Maria Strömkvist
Jag tycker att vi ska gå mot en kontantfri miljö i framtiden, men vi är inte där nu, säger Maria Strömkvist (S). Foto: Jessica Gow/TT

Maria Strömkvist (S): Kontantfritt samhälle stänger grupper ute

Maria Strömkvist: Man kan undra vad som är problemet
2:17 min

Maria Strömkvist, socialdemokratisk riksdagsledamot från Ludvika, är upprörd över att storbankerna i landet av kostnadsskäl drar ner på kontanthanteringen, samtidigt som de redovisar rekordvinster.

Maria Strömkvist är rejält upprörd på att storbankerna går med storvinst med miljardbelopp för det tredje kvartalet i år. Då borde de kunna ge kunder på landsbygden den service de behöver, menar Strömkvist som nu motionerat om det här.

– De säger att det är en dyr verksamhet men sen gör de sådana vinster. Då kan man undra vad som är problemet, säger Maria Strömkvist.

Men är det inte bra att de går med vinst?

– Absolut, men de borde också ha pengar, säger Maria Strömkvist och fortsätter:

– Jag tycker att vi ska gå mot en kontantfri miljö i framtiden, men vi är inte där nu. Vi stänger ute grupper som faktiskt inte kan leva kontantfritt.

Hon ger som exempel äldre personer som inte klarar av tekniken och skolklasser och föreningar som inte har någonstans att lämna in de kontanter som de tjänat in på olika försäljningar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".