Dalatrafiks bussar och en porträttbild på Moras centerpartistiska kommunalråd Anna Hed.
Anna Hed (C), kommunalråd i Mora. Foto: Sveriges Radio Dalarna

Missnöje med orättvisa kostnader för kollektivtrafiken

Moras kommunalråd Anna Hed (C): Borde förankrat övergångsreglerna bättre
2:04 min

Ett förslag om en ny fördelning av kollektivtrafikens kostnader har både vinnare och förlorare. För Mora ökar kostnaderna, och nu kritiseras arbetet med övergångsregler för att mjukna effekten.

– De ökade kostnaderna känner vi alla till, men vi är ju i dag inte nöjda med hur kollektivtrafiken fungerar eftersom vi har svårt att vara kostnadseffektiva, säger Anna Hed (C) som är Moras kommunalråd.

Man är överens om att det nya systemet ska utgå från att man betalar utifrån hur många invånare man har. Men i den här övergången vill ha särskidla regler, för att hjälpa de kommuner som drabbas hårdast att möta den här förändringen.

– Det var väl inte riktigt förankrat på mötet i går. Jag tycker att det är lite tråkigt, för vi har haft gott om tid tycker jag att komma fram till vilka övergångsregler som ska gälla och hade man förankrat det bättre hade vi kunnat komma överens i går, anser Anna Hed.

Förslaget skulle till exempel innebära att Falun skulle betala 11 miljoner mer än man gör idag, medan Borlänge skulle få minskade kostnader på drygt 13 miljoner kronor. För Mora handlar det om 5,6 miljoner kronor.

– Skulle man gått in fullt ut och fått en sådan summa skulle det påverka vårt resultat oerhört. Det skulle betyda att vi skulle få göra om i vår budget för att hantera det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".