En bild på Isis bakifrån bland höstlöv.
Isis känner sig dåligt bemött av psykiatrin i Dalarnas landsting när hon berättade om att hon är trans. Foto: Maria Krums Vabins

Kom ut som trans – stämplades som psykotisk

Isis: Det kändes vidrigt
4:32 min

När Isis i våras berättade för psykiatrin i Dalarnas landsting om sina tankar att hon är transperson, så fick hon inget stöd, utan blev utredd för psykos.

Isis fick sitt transuppvaknande i våras, samtidigt som hon var i kontakt med psykiatrin i Landstinget Dalarna. Istället för att få prata med sin läkare om sin könsidentitet så fick hon höra att hon hade vanföreställningar.

– Det kändes ju vidrigt. Men jag kände att jag inte kommer kunna ändra på att de ser det som en psykos. Jag gav upp tanken på att försöka få dem att tro att trans finns, säger hon.

I dagsläget väntar Isis på att få en ny samtalskontakt i öppenvården för att få möjlighet att prata om sina psykiska problem. Men hon är orolig över att framöver inte heller bli tagen på allvar som transperson.

– Jag tänker hela tiden på om jag kommer träffa någon mer inom psykiatrin som säger att jag inte är trans.

Vierge Hård är sakkunnig i transfrågor hos RFSL och menar att det finns stora brister inom dagens transvård.

– Det är uppenbart att Isis har blivit dåligt bemött i vården, att hon inte blivit hörd och respekterad. 

När P4 Dalarna kontaktar divisionschefen för psykiatrin, Per Söderberg, och frågar om transkompetensen inom psykiatrin, så får vi svar på sms att: "Jag har ingen kännedom om vi har transkompetens, vi har inget gemensamt projekt inom divisionen". 

– Det är väldigt olyckligt, säger Vierge Hård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".