En bild på två föräldrar och en bild på en förskola
Kristin Johansen och Maria Eriksson vill kunna välja själv hur många timmar barnen ska vara på förskolan. Foto: Privat/Vegard Wivestad Grøtt, TT.

Nya förskoleregler upprör föräldrar i Mora

Tvåbarnsmamman Kristin: Det har skapat en otrolig stress
3:05 min

Syskon till föräldralediga får inte längre vara på förskolan tre dagar i veckan under fem timmar som tidigare utan nu är det fler dagar och kortare tid som gäller.

Det här har skapat en diskussion på vår Facebooksida, diskutera du också.

Det här upprör flera föräldrar som inte tycker att kommunen tar hänsyn till varken barn eller föräldrar.

– Hon får vara där i tre timmar. Du hinner hem och du kanske hinner amma sedan ska du dit igen, säger Kristin Johansen, mamma till Ella.

Fyraåriga Ella var på förskolan tre dagar i veckan fem timmar åt gången innan sommaren. Men efter semestern ändrades det. Nu var det istället fem dagar i veckan och tre timmar åt gången som gällde, berättar Kristin Johansen. Och det här har påverkat hela familjen, inte minst Ella själv.

– Ella har blivit otålig och är understimulerad, säger Kristin Johansen. 

Inga-Lena Spansk, som är skolchef i Mora, säger att de bland annat genomförde förändringen för att samma regler skulle gälla för alla förskolor i kommunen.

– Vi ville också få en förskola som jobbar mer mot uppdraget att undervisa, man får en kontinuitet när barnen går på de tider där den mesta pedagogisk verksamheten som är planerad, säger Inga-Lena Spansk.

Flera föräldrar tycker också att kommunen infört förändringen på ett bristfälligt sätt. Maria Eriksson, som har en fyraåring och ett syskon i magen, är en av dem.

– Det har varit väldigt otydlig kommunikation. På vissa förskolor har de fått information tidigt och på vissa fick föräldrarna veta första lämningen efter semestern, säger Maria Eriksson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".