Tre tjejer bakom perukdockor.
1 av 3
Linnea Larsson, Matilda Sannelius och Linda Blanck går frisörprogrammet och tror att de kommer att få jobb som frisörer när de tagit studenten. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio
Två killar mot en blå vägg.
2 av 3
Tom Myrsell och Joel Sandström Lidberg pluggar hotell- och turismprogrammet och har redan börjat extrajobba inom besöksnäringen. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio
Två män med en presentationsbild full med färgglada prickar.
3 av 3
De färgglada prickarna visar hur arbetsmarknaden ser ut i Dalarnas olika kommuner, berättar David Hofverberg på företaget Prifloat som har gjort undersökningen Dalabarometern på uppdrag av Dan Gustafsson på Region Dalarna. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio

Dalarnas unga tror på framtiden

Gymnasieeleven Linda Blanck: Alla lärare säger att det finns mycket jobb
2:53 min

Många unga i Dalarna tror att de får jobb när de studerat klart. Samtidigt finns mycket kvar att göra för att förbättra utbildningarna, visar ny undersökning.

Åtta av tio på gymnasiets yrkesprogram tror att de kommer arbeta med det som de utbildar sig till inom ett halvår från att de pluggat klart. 

Det visar den nya undersökningen Dalabarometern, där Region Dalarna låtit fråga 2500 ungdomar och ett hundratal företag om hur de ser på utbildning och arbetsmarknad, särskilt inom branscherna besöksnäring, teknik, bygg och anläggning och vård och omsorg.

– Jag tror att det kommer att gå enkelt att få jobb eftersom det är många som behöver serviceutbildade, säger Joel Sandström Lidberg, som går hotell- och turismprogrammet på gymnasiet i Falun. 

Det finns ändå en del att förbättra så att utbildningarna matchas ännu bättre mot arbetsmarknaden. 

– Av yrkesprogrammen som vi har undersökt är bygg- och anläggningseleverna mest nöjda, och hotell- och turismeleverna är minst nöjda, säger Dan Gustafsson på Region Dalarna. 

Han kommer nu att träffa kommuner, skolor och företagare för att analysera svaren mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".