Jenny Eriksson kämpar för unga anhöriga.
Jenny Eriksson kämpar för unga anhöriga. Foto: Privat.

Hennes pappa fick alzheimer - nu hjälper hon andra anhöriga

"Jag var kastad ut i rymden"
5:07 min

När Jenny var tio år drabbades hennes pappa av Alzheimers sjukdom. Nu föreläser hon för att dela med sig av sina erfarenheter kring demenssjukdomar.

Jennys pappa var 46 år och förvandlades från att vara en glad och harmonisk pappa, till att bli orolig och lätt arg. Det här var en tid full av sorg och ensamhet minns Jenny.

– Som barn i den här situationen var jag slängd rakt ut i rymden, där ute i rymden kändes det som om jag svävade omkring i ovisshet och med tusen frågetecken.

Hon upplevde tiden som fruktansvärt ensam och utan direkt stöd från vuxenvärlden. Efter pappans död bestämde sig Jenny för att hjälpa andra i samma situation. Det har blivit en bok och flera hundra föreläsningar sedan dess.

– Jag var så arg, det var därför jag gav mig ut tidigt för att sprida kunskap. Nu var sjukdomskriget över men jag undrade hur skulle jag orka och få ett bra liv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".