Två händer med mynt i.
Kronofogden tror att fler kommer att söka skuldsanering nu när det blir lättare. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nu ska det bli lättare att bli skuldfri

Per-Olof Lind, Kronofogden: Man får börja på ny kula
2:52 min

Nästan varje dag söker någon i Dalarna skuldsanering. Nu blir det lättare att få hjälp att betala av sina skulder, säger Per-Olof Lind på Kronofogden.

Skuldsanering innebär att den som är mycket skuldsatt får hjälp att betala av sina skulder. Man behöver följa en betalningsplan och kan behöva leva på existensminimum under en period, normalt fem år. Därefter skrivs de skulder man har kvar av. 

Nu ändras lagen så att det ska bli lättare att söka och genomföra skuldsanering om man får ansökan godkänd.En nyhet är att man inte längre i sin ansökan behöver ange skulderna exakt med kapitalbelopp och räntebelopp. 

– Och när man väl har fått skuldsanering, innebär lagändringen också att man har möjlighet till två betalningsfria månader och att man kan få hjälp med betalningsförmedling, säger Per-Olof Lind, chef på skuldsaneringsenheten på Kronofogdemyndigheten.

– Betalningsförmedling innebär att man betalar en summa i månaden till Kronofogden, som sedan förmedlar pengarna till dem som ska ha dem.

I dag införs också en helt ny lag om skuldsanering för företagare. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".