Robert och Cathrine Wickström med deras son Fabian.
Robert och Cathrine Wickström med deras son Fabian. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg, Sverigesradio.

Oroliga föräldrar: Fabian klarar sig inte utan hjälp

Robert Wickström: "Vi är livrädda"
4:10 min

Den senaste tiden har flera vittnesmål om personer som förlorat sin personliga assistans uppmärksammats. Nu sprider sig oron bland andra familjer som är rädda att förlora det stöd de har.

Bland de fall som uppmärksammats är till exempel kvinnan som fastnade på en handikapptoalett och dog, eller fyra årige Cimon som har en hjärnskada och som fått indragna assistanstimmar trots att han behöver hjälp.

I Falun finns Robert och Cathrine Wickström, deras son Fabian behöver ständig hjälp och de oroar sig nu för vad som skulle hända om han också fick indraget stöd.

– Vi är livrädda för vad som kan hända. Vi känner även andra familjer som är oroliga, familjer som egentligen skulle behöva ansöka om fler timmar men som inte vågar av rädsla för att instället få indragen assistans, berättar Robert Wickström.

Försäkringskassan skriver i ett mail till P4 Dalarna att sedan assistansersättningen infördes har kriterierna för rätten till ersättningen förtydligats genom bland annat domar i Högsta förvaltningsdomstolen. Den nya praxisen påverkar bedömningen av vem som har rätt till assistansersättning och i vilken utsträckning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".