Få åker buss trots storsatsning

4 miljoner kronor satsas nu på försöka få boende i Siljansnäs att ta bussen till jobbet. Morgon och eftermiddag åker byabussen runt i de 16 byarna för vidare transport in till Leksand. Men det är få som åker med.
Bussen rullar genom byarna varje vardag. Med utgångspunkt vid kiosken i Siljansnäs hämtar den folk i 16 byar för att transportera dem tillbaka till kiosken där bussen till Leksand stannar. Inititativet till byabussen togs av Siljansnäs sockenförening, och försöket kommer att pågå från mars i år till november 2003. - Ambitionen är att så många som möjligt ska ha möjlighet att åka kollektivt, säger Sven Smedborn. 4 miljoner kronor kostar försöksverksamheten och den bekostas av Leksands kommun, Dalatrafik, länsstyrelsen, landstinget, vägverket och av EU-medel. - Hittills har vi inga hållplatser. Det går bra att bara vinka åt mig, så stannar jag bussen, säger bussföraren Mattias Andersson. Men trots den stora satsningen är det få som hittills ställt bilen till förmån för bussen. - Jag har i snitt ungefär en passagerare om dagen. Ibland åker jag helt ensam, ibland är det kanske två resenärer. Det har varit fyra som mest tror jag, säger Mattias Andersson. - Det gäller att få folk att veta att bussen kommer. Det är en vanefråga och det är inget man förändrar på en dag, säger Sven Smedborn.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".