Väg och järnväg på samma bro.
1 av 2
Oxbergsbron stängs nu av för tåg- och biltrafik. Foto: Göran Fält
Väg och järnväg på samma bro.
2 av 2
Oxbergsbron stängs nu av för tåg- och biltrafik.

Oxbergsbron tål inte längre tung trafik - stängs av

1:19 min

Bron över Österdalälven mellan riksväg 70 och Oxberg är för dålig och stängs nu av. Det påverkar Vasalopps- och Sälentrafiken.

Bron har försämrats i snabbare takt än väntat, uppger Trafikverket som vid den senaste inspektionen upptäckte stora skador under bron. Nu stänger myndigheten av bron för att utreda vilka åtgärder som behöver vidtas. 

– Jag har ingen information om nya trafiklösningar, säger Valle Jansen som är brosamordnare på Trafikverket.

Det är ännu oklart hur länge bron kommer att vara avstängd, men klart är att avstängningen kommer att bli långvarig. Därmed kommer Vasaloppstrafiken att påverkas, liksom fjällturisttrafiken till Sälen. 

– Så fort nyheten kom började vi ju kika på alternativ och möjliga lösningar för att hitta framkomlighet för vår verksamhet även när bron är avstängd, säger Eva-Lena Frick, VD för Vasaloppet. 

Bron är viktig för Vasaloppets deltagare för att de ska kunna ta sig framförallt upp till startplatsen i Oxberg. Exakt hur en möjlig lösning kan se ut är för tidigt att säga, enligt Eva-Lena Frick. Att bron stängs av kommer påverka Vasaloppet.

– Det är klart, det är en viktig passage för oss, absolut, säger Eva-Lena Frick.

Oxbergsbron är en av få kombinerade väg- och järnvägsbroar i landet. På sikt kan det bli fråga om att ersätta bron med två nya broar, en för respektive trafikslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista