Tre bilder på dels kvinna som läser för två barn, dels närbild på hand på snickarbyxor med verktyg, dels vitklädd person som plockar med mediciner.
Förskollärare, byggnadsarbetare och apotekare är exempel på yrken där det behövs fler. Foto: Fredrik Sandberg, Pontus Lundahl och Björn Larsson Ask / TT

Annorlunda jobbmässa ska matcha nyanlända med företagare i Falun

Integrationschefen: Vi hoppas att tio av 70 kommer ut i praktik eller jobb
2:11 min

På måndag har företagare i Falun chans att hitta nya medarbetare. Ett 70-tal nyanlända med stor arbetslivserfarenhet ställer nämligen ut sig själva.

– Vi tänkte att vi skulle hitta på ett nytt sätt, så vi kommer att sätta ut ett antal arbetssökande med skyltar om vad de har för kompetens och så får arbetsgivarna leta upp dem, säger Mats Berglund, integrationschef i Falu kommun. 

Syftet är att arbetstagare och arbetsgivare ska mötas och förhoppningen är att det ska bli jobbmatchningar. 

– Vi har ju en stor brist på kompetens hos företag. Tar vi inte tillvara på kompetensen som finns bland de nyanlända så får vi ett större problem framöver, säger Mats Berglund. 

Vad hoppas ni att mässan på måndag ska leda till?

– Vi hoppas att åtminstone tio av 70 kommer ut i antingen praktik eller jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".