Oxbergsbron i vintertid och Vasaloppets Tommy Höglund
Oxbergsbron och Vasaloppets Tommy Höglund. Foto: Göran Fält/Stefan Ubbesen

Vasaloppet: Åkarna får gå till fots

Tommy Höglund, Vasaloppets sportchef: Bussarna åker aldrig över bron
1:57 min

Trafikverkets beslut att stänga av Oxbergsbron får konsekvenser för Vasaloppstävlingarna. Nu kan åkare tvingas gå över bron för att ta sig till kontrollen i Oxberg där flera lopp startar.

– Vi hoppas att det ska gå att lösa så att vi ska kunna hantera busstrafik upp till Oxberg. Men man åker aldrig över bron utan man släpper av deltagarna och så får de gå till fots fem minuter extra, över bron och till Oxberg, säger Tommy Höglund som är sportchef för Vasaloppet.

Bron, som är en kombinerad väg- och järnvägsbro, har försämrats i snabbare takt än väntat, enligt Trafikverket som efter den senaste inspektionen nu har stängt av bron tills vidare.

Det finns alternativa vägar. Bland annat kan man åka på västra sidan Österdalälven eller ta riksväg 70 upp till Älvdalen och ta den stora bron över till Evertsberg.

– Det kommer att ta längre tid för privata bilar att ta sig till Oxberg, säger Tommy Höglund som är sportchef för Vasaloppet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".