Ledsen kvinna samt bild på tänt ljus och gravdekoration.
Sorg kan ta sig olika uttryck även om gråt är vanligt. Foto: Jan Erik Henriksson och Maja Suslin / TT

Många vill sörja mer än de gör

Susanne: Människor är rädda för både sina egna och andras känslor
1:14 min

Ledsenhet och saknad får inte alltid plats i ett stressat liv. Men det är viktigt att sörja, säger Susanne från Dalarna, som själv bearbetat mycket sorg.

I helgen är det Alla helgona och många går till kyrkogården för att tända ljus eller på andra sätt minnas och sörja närstående som har lämnat oss. 

Men sorg får annars inte mycket utrymme i mångas liv. Fyra av tio vill sörja mer än de gör när en närstående dör. Det visar en undersökning som Sifo har gjort. 

Ändå är det viktigt att tillåta sig att sörja. Det kan Susanne vittna om. Hon har upplevt stor sorg flera gånger i livet, men hon har tagit sig igenom svåra tider med hjälp av sorgbearbetning.

– Jag fick träffa en människa som bara lyssnade. Han ifrågasatte inte, han dömde mig inte. 

Susanne har även hjälpt andra att bearbeta sin sorg.

– Jag har haft förmånen att se många gå igenom samma process som mig och komma ut och må väldigt bra. Det man kan göra är att man fullbordar sina sorger, berättar hon.

Varför tror du att det är så att fyra av tio vill sörja mer än vad de faktiskt gör? 

– Människor är rädda för känslor. Omgivningen vet inte – inte ens vården vet – hur man ska bemöta känslor, säger Susanne. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".