Bilar på Classic Car Week 2016.
Många bilägare upprördes över böter och förelägganden som delades ut på sommarens bilträffar.Bilarna på bilden har ingen direkt anknytning till artikeln. Foto: Madeleine Drake/Sveriges Radio

Polisens besiktningsman anklagas för tjänstefel på bilträffar

Polischef: Har fått andra arbetsuppgifter
1:59 min

En av polisens civilanställda bilkontrollanter utreds nu internt för tjänstefel och urkundsförfalskning, efter anklagelser om ett stort antal felaktiga förelägganden under bilträffar i Dalarna i somras.

Det var i förra veckan som polisen gjorde en anmälan mot en civilanställd besiktningsman. Enligt Dala-Demokraten har den anställde skrivit ut ett stort antal förelägganden som varit felaktiga och även ändrat på flera blanketter i efterhand.

– När det kommer till polisens kännedom att något kan ha gått fel så upprättar vi en anmälan så att det får utredas, säger Lena Friberg, chef över trafikpolisen i polisens Region Berglagen, där Dalarna ingår.

Det var på bilträffar i Dalarna i somras som besiktningsmannen var på plats i tjänsten. Ett stort antal böter och förelägganden skrevs av besiktningsmannen och hans kollegor, vilket retade upp bilägarna rejält.

Bosse Hårdén från Borlänge började titta på de böter och förelägganden som skrevs ut. Enligt Dala-Demokraten fann han stora brister, särskilt i de ärenden där den värmländske besiktningsmannen medverkat.

– Jag gör det här för att rätt ska vara rätt. Jag är inte ute efter att varje bot ska avskrivas. Många gånger är de helt rätt samtidigt som man hittat på fel och brister. Men, man har gjort godtyckliga bedömningar och sysslat med urkundsförfalskningar, säger Bosse Hårdén till Dala-demokraten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".