Lisa Pehrsdotter håller i en trave Dala-Demokraten-tidningar.
Lisa Pehrsdotter, ansvarig utgivare för Dala-Demokraten, tror att DD även framöver kommer att klara kraven för att få mediestöd. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio

Ny mediepolitik kan gynna läsarna

Lisa Pehrsdotter, DD: Det här kan bidra till att vi får reflektera över vad vi håller på med
1:51 min

Medieutredningen som presenterades i dag föreslår bland annat ett utökat presstöd och extra stöd till underbevakade områden. Lisa Pehrsdotter, ansvarig utgivare för Dala-Demokraten, är försiktigt positiv.

Dagens presstöd går till enbart tryckta tidningar, men utredaren Anette Novak föreslår att även nättidningar, bildbyråer med flera medier ska kunna få stöd. Kravet är att mediet har minst 60 procent redaktionellt innehåll, varav 20 procent egenproducerat. Utredaren föreslår också mer pengar till mediestödet. 

Lisa Pehrsdotter, ansvarig utgivare för Dala-Demokraten, är i en första kommentar försiktigt positiv till förslagen i medieutredningen. Främst tycker hon att det är bra att utredaren lyfter fram vikten av lokal journalistik. Utredaren föreslår till exempel att det införs ett extra stöd till "vita fläckar" på den svenska journalistikkartan. 

– Spännande att se om vi kan förbättra och kanske tänka om var vi har reportrar, säger Lisa Pehrsdotter. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".