Försvarsministern, socialdemokraten Peter Hultqvist, på Sveatorget i Borlänge.
Peter Hultqvist (S). Foto: Eva Rehnström/Sveriges Radio

Försvarsministern på vidlyftig safariresa med regeringsplanet

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) åkte med regeringsplanet till Botswana där det blev stående under en helg medan Hultqvist åkte på safari skriver SvD.

Det var utrikesdepartementet i Botswana som bjudit in svenska regeringen för att fira landets 50-årsdag. Flera månader i förväg bestämdes det att försvarsminister Hultqvist, från Borlänge, skulle representera regeringen.

Trots den långa planeringstiden tog Hultqvist och hans medarbetare regeringsplanet, skriver SvD. Planet, med besättning, fick sedan vänta under en helg medan Hultqvist med sällskap åkte på safari och bodde på en lyxig lodge. 

Bara flygresan beräknas därför landa på nästan en halv miljon, även fast regeringskansliets interna resepolicy säger att tjänsteresor "bör planeras på ett tidigt stadium för att minska kostnaderna".

Peter Hultqvist skriver i en kommentar till SvD att de bodde på Tau Game Lodge eftersom det låg i närområdet och att Botswanas försvarsminister inte kunde underteckna ett samarbetsavtal förrän på måndagen. Boendekostnaderna betalades av Försvarsdepartementet.

"Övriga kostnader såsom förtäring och aktiviteter under vår programfria tid betalades av mig och mina medarbetare privat", uppger Hultqvist för SvD.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".