Smittskyddsläkare Anders Lindblom tittar i ett mikroskop.
Smittskyddsläkare Anders Lindblom tittar i ett mikroskop. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg/Sveriges Radio.

Allt fler i länet smittas av resistenta bakterier

Smittskyddsläkaren: Vi smittas via maten vi äter utomlands
2:46 min

Antalet fall med resistenta bakterier har mångdubblats inom sjukvården i Dalarna de senaste tio åren.  Det kan innebära att patienter blir inlagda på sjukhus för vanliga urinvägsinfektioner eftersom antibiotika inte hjälper.

Det finns olika typer av resistenta bakterier. Vanligast i Dalarna är tarmbakterien ESBL. 2007 upptäcktes den hos 39 personer, förra året upptäcktes 192 fall. En ökning med nästan 400 procent.

Att bära på bakterien är inte farligt i sig men om man råkar ut för en infektion kan det bli svåra komplikationer. Till exempel kan en vanlig urinvägsinfektion bli svårbehandlad.

Att de resistenta bakterierna blivit allt vanligare beror på en överanvändning av antibiotika runt om i världen. Både till människor och i foder till djur. Bakterierna har helt enkelt lärt sig att stå emot antibiotikan.

I andra länder där antibiotikaanvändningen är högre än i Sverige är resistenta bakterier mycket vanligare, och det är oftast när vi reser utomlands som vi smittas av resistenta bakterier genom maten vi äter.

– Av dem som åker till Indien kan man räkna med att 80 procent kommer hem med resistenta bakterier, säger smittskyddsläkaren Anders Lindblom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".