Johan Lindehag och Christian Jakobsson, VD respektive hållbarhetschef för elnätsbolaget Ellevio.
1 av 3
Johan Lindehag och Christian Jakobsson, VD respektive hållbarhetschef för elnätsbolaget Ellevio. Foto: Stefan Ubbesen/Sveriges Radio
Bild från Ellevios presskonferens i Säfsbyns församlingshem.
2 av 3
Här håller Ellevio presskonferens i Säfsbyns församlingshem. Foto: Stefan Ubbesen/Sveriges Radio
Lars Jansson, ombudsman vid Svenska Elektrikerförbundet i Dalarna.
3 av 3
Lars Jansson, ombudsman vid Svenska Elektrikerförbundet i Dalarna. Foto: Stefan Ubbesen/Sveriges Radio

Sorg efter dödsolyckan i Tyfors

Christian Jakobsson, hållbarhetsansvarig Ellevio: Krishjälp finns till förfogande
2:19 min

Två arbetare från Estland, 23 och 59 år gamla, omkom i går eftermiddag i samband med ledningsarbete i Tyfors i sydvästra Dalarna. Orsaken till varför ledningarna var spänningsförande är fortfarande oklart.

Esterna arbetade för en tysk underleverantör till kraftbolaget Ellevio och var med och byggde en ny kraftledning mellan Fredriksberg och Lesjöfors.

– Varför de jobbade med en ledning som var strömsatt vet vi inte. Det skulle inte pågå arbete här vid den här tidpunkten, säger Johan Lindehag som är Ellevios VD.

Det här utreds som arbetsmiljöbrott med rubriceringen vållande till annans död.

– Nu ligger arbetet nere och det är avspärrat av polis. Arbetsmiljöverket och Elsäkerhetsverket kommer också att anlända i dag för att påbörja sina utredningar, säger Christian Jakobsson som är hållbarhetsansvarig.

Hur tar ni hand om övrig personal efter det som hänt?

– Alla inblandade känner en stor sorg i det här läget. Fokus är att ta hand om de som är inblandade i projektet och Ellevios krishjälp finns till förfogande och vi har erbjudit hjälp till företaget som de arbetade för, säger Christian Jakobsson.

Elektrikernas fackförbund är kritiska till att elnätsägarna Ellevio anlitat entreprenörer i flera led för arbetet. Det betyder att det är oklart vem som har arbetsgivaransvaret, menar Lars Jansson som är ombudsman för Dalarna på Elektrikerförbundet.

– Enligt de uppgifter jag fått så har man inte anmält det här till Arbetsmiljöverket som man ska när man är utstationerad i ett annat land, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".