Kåldolmar med lax och färskost
Kåldolmar med lax och färskost Foto: Sveriges Radio
Saras recept

Kåldolmar 2.0

Kåldolmar är en traditionell typ av husmanskost. Men den kan varieras med till exempel lax och färskost.

En härlig och smakrik middag fylld med vitaminer och nyttigheter  för 2 eller som förrätt till 4

8 st hela förvällda blad av savojkål ( ca 3 minuters koktid )

8 st skivor kallrökt lax ca 200 gr

100 gr neutral färskost

Svartpeppar

Örtsalt

4 msk honung till gratinering och lite salt

Lägg upp savojkålen på en skärbräda och lägg i en skiva lax, bred på 1 msk färskost över laxen och krydda med lite svartpeppar och örtsalt. Vik in kanterna och börja sedan rulla ihop dem till små dolmar, lägg i en ugnsform med skarven nedåt. Gör likadant på resterande också. Ringla över honungen jämt över dolmarna och salta lite, kör in i ugnen på 175 grader i 30 minuter. Gör under tiden citronbuljongen...

8 dl grönsaksbuljong

1 hel pressad citron

1 pressad vitlöksklyfta

1 msk riven ingefära

Hackad gräslök till garnityr

Blanda allt i en kastrull och koka upp, sänk sedan plattan och låt det stå och sjuda i 10 minuter. Servera sedan i djupa tallrikar med kåldolmar och massor med hackad gräslök. Ett måste vid serveringen är att duka med kniv och sked!

Mer om Saras recept

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".