Skidåkare på bild till vänster, porträttbild på Sven von Holst till höger.
Sven von Holst, till höger, ska utreda om Falun kan ansöka om att ordna skid-VM på nytt. Foto: Fredrik Sandberg och Fredrik Persson / TT

VM-general utreder nytt skid-VM i Falun

Förre VM-generalen Sven von Holst utreder nu möjligheterna för Falun att ansöka om att ordna skid-VM igen – år 2025 eller senare.

Sven von Holst, ansvarig för VM-tävlingarna både 1993 och 2015, har fått i uppdrag att utreda förutsättningarna för en ny VM-ansökan från Falun.

– Utredningen ska vara klar i vinter, bekräftar Carl-Johan Ingeström, styrelseledamot i Beyond Skiing, som gav Sven von Holst uppdraget.

Beyond Skiing Foundation är ett bolag och ett nätverk av företag och organisationer samt Falu kommun. Huvudägare är Svenska skidförbundet.  

Carl Johan Ingeström kan inte säga när en VM-ansökan presenteras, bara att ett nytt skid-VM i Falun kan bli verklighet tidigast 2025.  

– Nu utreds förutsättningarna och när ett VM kan bli aktuellt. Vi är glada att utredningen görs av Sven von Holst som verkligen kan ämnet. Det är viktigt att vi åter kan dra nytta av de investeringar som redan gjorts på VM-arenan. Samtidigt har FIS (Internationella skidförbundet) uppmanat oss att söka ett nytt VM, säger han.

Samtidigt finns planer på att Falun ska vara en del om Stockholm söker vinter-OS 2026.

– Inom Beyond Skiing är vi positiva om vi i det sammanhanget får tävlingar till Falun. Bara det sker inom ekonomins ramar, säger Carl Johan Ingeström. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".