Gunilla Bergstrand står på verandan i jacka och håller en kopp i handen. Bakom henne syns ett snötäckt landskap och en utomhuslykta på husväggen.
Gunilla Bergstrand är en av dem som öppningstalar på Svenska deckarfestivalen, som pågår 9--11 november i Sundsvall. Foto: Stefan Ubbesen/Sveriges Radio

Gunilla från Säter skriver erotiska deckare som utspelar sig i Dalarna

"Bruksandan kan locka fram saker i en berättelse som gör det lite Borlänge noir"
2:17 min

Gunilla Bergstrand från Rönningen utanför Säter är en av de särskilt inbjudna författarna till Svenska deckarfestivalen, som pågår just nu i Sundsvall. Fantastiskt roligt att träffa etablerade kollegor, säger hon.

Gunilla Bergstrand har hittills skrivit två böcker, "Blinka lilla stjärna" och "Barnet i kupolen", som utspelar sig i Falun, Borlänge, Säter och Hedemora. 

– Det är helt fiktiva karaktärer, men det är alltid roligt att skriva om miljöer som man känner till, säger hon.

Gunilla Bergstrands deckare har också fler dimensioner. Bland annat är huvudkaraktären Hanna pansexuell, vilket innebär att hon förälskar sig i personer oavsett vilket kön de har. 

– Eftersom jag själv lever som gay, blir det kanske naturligt att man skriver om det också, säger författaren och tillägger: 

– Böckerna är även erotisk crime. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".