Bild på två beslöjade kvinnor till vänster - till höger bild tagen bakifrån på åklagare Gun-Britt Ström när hon går in i en rättssal.
Många anmälningar om hatbrott resulterar aldrig i en dom. Personerna till vänster har inget direkt samband med artikeln. Bilden till vänster visar åklagare Gun-Britt Ström. Foto: HusseinMalla / AP / TT samt Jennie-Lie Kjörnsberg /Sveriges Radio

Få hatbrott fälls i domstol

Åklagare Gun-Britt Ström: Men det är prioriterat
1:34 min

Fler hatbrott anmäls och utreds men den kraftiga ökningen motsvaras inte av domar. Det kan vara svårt att bevisa motiv, är åklagarens förklaring.

Det sker just nu en rejäl ökning av antalet anmälda hatbrott. Om ett brott bedöms vara motiverat av hat mot någons religion, ursprung eller sexuell läggning så får den dömde ett hårdare straff.

Men ökningen av anmälningar motsvaras inte av liknande uppgång av antalet domar med hatbrotts-tillägg – trots att den här typen av utredningar är prioriterade. 

– Vi har särskilda hatbrottsåklagare, ett utvecklingscentrum som följer upp de här frågorna och satsar på utbildning av åklagare och uppföljning, säger vice chefsåklagare Gun-Britt Ström.

En anledning till att få döms för hatbrott är enligt henne att det kan vara svårt att styrka motiv. 

– Det kan ju vara så att åklagaren gör den bedömningen men att domstolen inte tycker att det är visat att det handlar om ett hatbrott, säger Gun-Britt Ström. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".