Region Svealand
Moderaterna får kritik för sin kampanj Bevara Dalarna och sin opinionsundersökning om dalfolkets attityder i frågan. Foto: Grafik: Sveriges Radio.

Moderaterna anklagas för populism i regionfrågan

Ulf Berg (M): Det är ju fakta!
3:13 min

Moderaternas kampanj Bevara Dalarna får nu nytt liv efter en opinionsundersökning som partiet låtit göra om regionfrågan. Men både kampanjen och undersökningen får kritik från Mittmedias ledarskribent Patrik Oksanen, som tycker att Moderaterna är populistiska.

– Moderaterna gillar inte folkomröstningar i vanliga fall. Att de nu tar initivativ till det under sloganen Bevara Dalarna är populistiskt, säger Patrik Oksanen, och fortsätter:

– Det är ju ingen som ifrågasätter att landskapsidentiteten i Dalarna kommer att försvinna.

I dag presenterade Moderaterna i Dalarna också en opinionsundersökning om dalfolkets attityder till den planerade storregion Svealand.

Enligt undersökningen tycker varannan av de 202 tillfrågade kullorna och masarna i undersökningen att storregioner är en dålig idé.

Patrik Oksanen tycker att moderaternas kampanj Bevara Dalarna är populistisk, och att opinionsundersökningen ska tas med en nypa salt.

– Det är ett underlag som generellt sett är alldeles för litet.

Ulf Berg från Moderaterna försvarar dock undersökningen och kampanjen.

– Tittar man på SCB:s undersökningar om partisympatier brukar det vara ett hundratal personer i Dalarna som tillfrågas, så jag tror att det här speglar ganska bra vad folket tycker, säger Ulf Berg.

Men varför heter er kampanj Bevara Dalarna? Det är ju inte som om Dalarna som landskap kommer försvinna?

– Dalarnas län och landsting kommer försvinna, det är ju fakta, säger Ulf Berg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".