Kjell Landén är vice ordförande för Sveriges snöskoterägares riksorganisation, Snofed.
Kjell Landén är vice ordförande för Sveriges snöskoterägares riksorganisation, Snofed. Foto: Kennet Paulsson/TT och Snofed.

Nu blir det möjligt att köra snöskoter över gränsen

Kjell Landén: Det här har vi väntat på i flera år
2:08 min

Nytt avtal mellan Norge och Sverige om snöskotertrafik kommer att gynna turismen och skapa jobb.

Dalarna är ett av Sveriges snöskotertätaste områden. I veckan slöts ett avtal mellan norska och svensk regeringen som innebär att svenska förarbevis för snöskoter kommer att bli giltiga även i Norge.

– Det här har vi väntat på i flera år, säger Kjell Landén, vice ordförande i Sveriges snöskoterägares riksorganisation, Snofed.

Antalet skoterleder över riksgränsen och in på norsk sida har varit få men under senare tid har allt fler leder jobbats fram. I Sverige finns över 220 000 registrerade snöskotrar – i Norge 80 000.

Att ett svenskt förarbevis nu börjar gälla även i Norge kan komma att betyda ett uppsving för de svenska organisationer som i dag utbildar för förarbevisen. Då det sannolikt innebär att norrmännen kommer till Sverige för att ta förarbevis.

– Det här kommer gynna turismen rejält, säger Kjell Landén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".