Oxbergsbron i vintertid och Vasaloppets Tommy Höglund
Oxbergsbron och Vasaloppets Tommy Höglund.

Vasaloppet på väg att lösa trafikproblemen vid Oxberg

Sportchefen: Det kommer att bli en gångpromenad på 700 meter
1:05 min

Vasaloppet ser nu ut att vara på väg att lösa trafikproblemen vid den avstängda bron mellan riksväg 70 och Oxberg. Det går vår väg, säger sportchefen Tommy Höglund.

Trafikverket stängde för några veckor sedan av Oxbergsbron på obestämd framtid för att den inte längre håller för trafik. Den är en av Sveriges få kvarvarande kombinerade bil- och tågbroar och har länge haft dålig bärighet. Försämringen på senare tid har gått snabbare än man tidigare trott. 

Avstängningen har inneburit att Vasaloppet tvingats hitta nya lösningar för att bussa åkare, både till starten i Oxberg och till starten i Sälen.

– Vi hade lite frågetecken för en vecka sedan, men nu har vi fått okej från en privat markägare att anlägga en bussavlastningsyta vid brofästet. Vi har också fått okej av Fortum att använda Väsadammen, Blybergsdammen för biltrafik, säger Tommy Höglund, sportchef för Vasaloppet. 

Att Oxbergsbron är avstängd även under Vasaloppsveckan nästa år får dock konsekvenser för de längre loppen. Landsvägen blir troligen hårdare trafikerad, vilket innebär risk för köbildning där skidspåret korsar vägen i Evertsberg. 

– Vi kommer att ha vakter och bevakning och nedsatt hastighet för att slussa skidåkare och bilister om varandra i den korsningen, säger Tommy Höglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".