Isfläck vid genomfartsvägen i centrala Mora, december 2014.
Ishalka kan uppstå på Dalarnas vägar i dag, främst i eftermiddag när underkylt regn väntas. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio Dalarna

SMHI varnar för ishalka på Dalarnas vägar

Marcus Sjöstedt, SMHI: Det blir den här plötsliga halkan som man inte är beredd på
1:15 min

Plötslig ishalka kan uppstå på vägarna i hela Dalarna i eftermiddag. Temperaturen ligger runt 0 grader och det kan falla underkylt regn.

Under måndagen ska det komma in snöfall med inslag av regn in västerifrån över Dalarna. Temperaturen ska ligga mellan -3 till +2 grader.

Lokalt kan det falla underkylt regn, främst i eftermiddag. Det har fått SMHI att gå ut med en klass 1-varning för plötslig ishalkan när regnet träffar kalla vägytor. 

– Det kan bli regn som faller på kalla vägytor, det fryser och blir den här plötsliga halkan som man inte riktigt är beredd på, säger Marcus Sjöstedt som är meteorolog på SMHI.

Är det några ställen det kan bli mer halt på?

– Ja, kanske framförallt de norra delarna och i högre terräng. Men nederbörden har redan nått Siljansområdet och kommer att nå de södra delarna. Men det är framförallt i norr som de kalla temperaturerna når vägbanan och risken för halka är störst, säger Marcus Sjöstedt.

Varningen för ishalka gäller hela Dalarna, även fjällen, och dessutom Värmland, Jämtland och Härjedalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".