Robert Tamm är VD för Mat vid Siljan som driver ett biståndsprojekt i Moçambique i södra Afrika.
Robert Tamm är VD för Mat vid Siljan som driver ett biståndsprojekt i Moçambique i södra Afrika. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg, Sverigesradio.

Dalaföretag utbildar hotellpersonal i Afrika

Robert Tamm VD: Jag ville hjälpa på plats
2:59 min

Allt mer av Sveriges biståndspengar går till svenska företag som har affärsverksamhet i fattiga länder. Ett upplägg som fått både ris och ros. Dalaföretaget Mat vid Siljan utbildar hotellpersonal i Moçambique.

Robert Tamm är VD på Mat vid Siljan AB och han säger att han ville göra en god insats.

– Moçambique är ett av världens fattigaste länder. Jag ville hjälpa till på plats, säger han.

Under två års tid har Robert Tamm och hans företag Mat vid Siljan utbildat hotellpersonalen på ett svenskägt hotell som ligger på en liten ö utanför Moçambiques kust i södra Afrika. Totalt så rör det sig om ett 50-tal personer som Robert Tamm och hans team utbildat i allt från städ till kök, reception och restaurang.

De som beviljat biståndspengar till det här projektet heter Swedfund. Ett statligt riskkapitalbolag som investerar i fattiga länder med det uttalade målet att minska fattigdomen. Men att allt mer biståndspengar fördelas till svenska företag har också fått kritik, en del menar att det snarare handlar om svensk näringspolitik och inte borde ingå i biståndsbudgeten.

Men Robert Tamm på Mat vid Siljan tycker att också företag kan vara bra på biståndsarbete.

– Det här är inget som Mat vid Siljan eller jag har tjänat pengar på, utan jag känner att vi har kunnat ge någonting till dom som behöver det, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".