Arrangerad bild där en flicka fotograferas. Gustav Fridolin.
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio samt Vilhelm Stokstad/TT
#Skoldusch

Utbildningsministern: Skolorna måste ta tag i trygghetsarbetet

"Alla elever ska ha en trygg arbetsmiljö"
2:12 min

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) reagerar kraftigt på den otrygghet många högstadieelever vittnar om, i samband med att de ska duscha efter gympalektionen.

Sveriges Radio har kartlagt över 3 000 högstadieelevers upplevelser kring skolduschen, och många berättar om rädslan för att bli filmad eller retad när man tvingas vara naken.

– Lagstiftningen är tydlig. Alla elever ska ha en trygg arbetsmiljö och för att garantera det ska det finnas ordningsregler på varje skola, som rektor har det yttersta ansvaret för. Att ni nu beskriver att det finns elever som känner sig oroliga för att bli filmade i duschen efter idrotten visar ju att man måste ta tag i trygghetsarbetet, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Sveriges Radio har frågat 3 200 högstadieelever runt om i landet om de duschar efter skolidrotten. Svaren visar att 60 procent av eleverna inte alltid duschar i skolan.

Orsakerna är flera, som dåligt städade omklädningsrum och tidsbrist. Men eleverna vittnar också om att dom känner en otrygghet i hela situationen med skolduschen.

Gustav Fridolin ser regeringens satsning på elevhälsan som en av nycklarna till att öka tryggheten bland eleverna.

Relaterat

Mer om #Skoldusch

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".