Saffransdoftande soppa med fisk och rotfrukter.
Foto: Sara Nyström.
Saras recept

Dagens recept: Saffransdoftande soppa med lax och räkor

Idag bjuder vi på en lättlagad soppa som värmer, mättar och bjuder på en underbar smakupplevelse. Bröd till det och det blir fest för din gäst.

4-6 portioner

300 gr sötpotatis
100 gr strimlad färsk fänkål
150 gr palsternacka
150 gr morot
1 finhackad gul lök
3 pressade vitlöksklyftor
2 msk koncentrerad hummerfond
0,5 gr saffran
2 dl vitt vin
2 st förp. passerade tomater
2 dl vatten
Salt och cayennepeppar
Citron

Börja med att skära och skala sötpotatis, palsternacka och moroten i stora tärningar på ca 1,5 x 1,5 cm.

Lägg dem i en tjockbottnad kastrull och tillsätt även fänkålen, löken, vitlöken, saffran, hummerfond och vinet.

Koka upp och låt det hela stormkoka i 1 minut, tillsätt de passerade tomaterna och sänk ner plattan till en medelhög grad, låt grytan koka ihop tills rotsakerna har mjuknat, ca 30-40 min.

Smaka av med salt, cayennepeppar och lite citron så man får en fin fyllighet i grytan. Sänk ytterligare lite värme på plattan och tillsätt sedan fisken.

Sweetchiliyoghurt
2 dl turkisk yoghurt
1 dl sweetchilisås

400 gr lax i kuber ( ca. 2,5 x 2,5 cm )
300 gr torsk i kuber
100 gr skalade räkor

Lägg ner fisken försiktigt i grytan och låt dem gå med i ca 4 minuter så de blir helt klara. Toppa det hela med lite räkor och servera med sweetchilliyoghurten och ett gott nybakat bröd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".