En bild på gruvhålet i Långshyttan där kvinnan hittades död och en bild på polisen Ted Esplund
Ett av de mest uppseendeväckande fallen någonsin! Så säger polisen Ted Esplund som har jobbat med Långshyttemordet. Foto: Stefan Ubbesen/Veronique Slottberg.
Långshyttemordet

Polis: Långshyttemordet mest uppseendeväckande någonsin

Ted Esplund: Jag känner inte till något liknande i Sverige
5:15 min

Ett av de mest uppseendeväckande fallen någonsin! Så säger polisen Ted Esplund som har jobbat med Långshyttemordet.

Det uppmärksammade mordet i Långshyttan, där totalt elva personer är misstänkta för inblandning i mordet på en 62-årig kvinna, är det mest uppseendeväckande fallet någonsin. Det tycker en av de poliser som har jobbat med fallet, Ted Esplund, som är chef för forensiska sektionen i polisregion Bergslagen.

– Jag känner inte till något liknande i Sverige. Vi har elva stycken som i olika delar står åtalade för det här mordet, varav sex stycken konkret varit med vid mördandet.

– Du har ett åldersspann från 20 till knappa 50 år, det är ingen normal sammansättning.

– Och så har det föregåtts en viss planering inför brottet. Och då kan man fundera över att elva stycken har pratat om att begå den här typen av brott, och så har ingen under tiden kommit till sans, säger Ted Esplund.

Ingen normal sammansättning

Igår kom åtalet där man kan läsa att kvinnan ska ha strypts medvetslös i en bil för att sen bli ihjälhuggen och dumpad i ett gammalt gruvhål. Motivet ska ha varit pengar, kvinnan ville ha tillbaka pengar hon lånat ut.

Rättegången startar på måndag den 21 november och beräknas ta 20 dagar. 

Relaterat

Mer om Långshyttemordet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".