Ett öga opereras med laser.
1 av 3
Det är brist på hornhinnor i hela landet. Foto: Björn Larsson Ask/TT.
En sjuksköterska i vit rock och långa flätor
2 av 3
Malin Alanentalo ansvarig sjuksköterska för hornhinnedonationer vid Falu lasarett. Foto: Sveriges Radio.
En kortklippt kvinna i glasögon.
3 av 3
Gun Eriksson i Borlänge fick en ny hornhinna i mars i år. Foto: Eva Larsen, P4 Dalarna.

Allt fler får bättre syn tack vare hornhinnedonationer

Sjuksköterskan Malin Alanentalo: Det känns jättebra att hjälpa våra patienter
2:45 min

Fler personer som ser dåligt kan nu snabbare få bättre syn. Sedan i höstas har Landstinget Dalarna jobbat aktivt med att ta tillvara på fler hornhinnor från avlidna personers ögon än tidigare år.

– Det har gått bra. Vi har haft 14 donationer hittills i år mot inga för två år sedan, så det är en markant ökning, säger Malin Alanentalo vid Falu lasarett, som är ansvarig sjuksköterska för projektet.

Det är brist på hornhinnor i hela landet och det kan vara långa väntetider. Omkring 600 personer står i kö men hur många det är i Dalarna går inte att få fram.

Det Malin Alanetalo gör är att hon går igenom donationsregistret, vilka som sagt ja till att donera hornhinnor. Och hon ringer till de närstående, även till de som inte är med i registret, för att fråga om de vet vad den som dött ville. Och därför finns det nu fler hornhinnor.

En av dem som har fått bättre syn på ett öga, efter att ha väntat i åtta månader är Gun Eriksson i Borlänge:

– Det är jättebra, jag har fått tillbaka min syn och kan köra bil och se klart nu. Dessutom är det lättare se hur höga trottoarkanterna är, säger hon med tacksamhet till donatorn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".