En man som tar in eller tar ut en snus
1 av 2
Problemet är att reningsverket inte kan rena snus och kadmium, som slängs i toan. Det ska slängas bland brännbara sopor. Foto: Aas, Erlend.
En man i en toppluva
2 av 2
Snus innehåller tungmetallen kadmium och det kommer ut i naturen och påverkar djur och växter, säger chefen för reningsverket i Falun, Emil Andersen. Foto: Sveriges Radio

Miljontals giftiga snusprillor spolas ned i toaletten

Chefen för reningsverket: Vi kan inte rena snus
1:30 min

Bara i Falun spolas det ned över åtta miljoner snusprillor i toaletten varje år, trots att snus innehåller giftiga tungmetaller.

I dag är det FN:s internationella världstoalettdag och då uppmärksammas bland annat att det är skadligt att slänga snus i toaletten.

– Snus innehåller tungmetallen kadmium och det kommer ut i naturen och påverkar djur och växter, säger chefen för reningsverket i Falun, Emil Andersen.

Problemet är att reningsverket inte kan rena snusets kadmium. Snuset ska därför inte spolas ned, det ska slängas bland brännbara sopor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".