Falupolitiker lämnar sitt parti

Falupolitikern och energidebattören Göran Bryntse lämnar vänsterpartiet. Han är besviken på sitt parti, både på det lokala planet och på riksplanet.
Enligt Göran Bryntse så satsar vänsterpartiets ledning i Falun i första hand sin kraft på att kritisera socialdemokraterna. -Det är destruktivt och vi kommer inte att få någon vänsterpolitik i Falun om man inte släpper fram livsglädjen, säger han till Dalanytt. Göran Bryntse vill alltså att vänsterpartiet samarbetar mer med socialdemokraterna i Falun. Men samtidigt är han besviken på den uppgörelse som socialdemokraterna, vänsterpartiet och centerpartiet gjort på riksplanet när det gäller kärnkraftsavvecklingen. Där har de kommit överens om en ny modell för avvecklingen, en modell som innebär att regeringen i förhandlingar med kraftindustrin bestämmer vilken återstående livslängd som varje kärnkraftverk ska ha. Göran Bryntse sitter som vänsterpartiets representant i Statens Energimyndighet, och han har nu personligen meddelat sin partiordförande, Gudrun Schyman, att han inte längre vill vara vänsterpartist. -Allt som jag stått för som miljökämpe i 30 år har nu vänsterpartiet tagit ifrån mig genom att sätta sig i knä på kraftindustrin, säger Göran Bryntse. Nu lämnar han vänsterpartiet för att bli partilös, åtminstone tills vidare.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista