Porträttbild av Katarina Gustavsson.
Kristdemokraten Katarina Gustavsson från Falun. Foto: Emma Hjortman/Sveriges Radio

KD-politiker kritiserar asylmanifestationer

Katarina Gustavsson (KD): Det är långt i från att vilja till att förverkliga
3:22 min

Manifestationer i Smedjebacken och Borlänge ställer krav på att de nya asyllagarna rivs. Kristdemokraten Katarina Gustavsson, från Falun, tycker att såna här manifestationer spär på högervindar. Det är tvärtom, menar Kasper Carlqvist från arrangerande Tillsammans Borlänge.

Manifestationer under tisdagskvällen ställer krav på att regeringen river de asyllagar som röstats igenom på sistone. Lagar som bland annat gjort det svårare för familjer att återförenas och ändrat på skyddsskäl som särskilt ömmande omständigheter.

Men det är inte alla som är positiva till de här manifestationerna. Kristdemokraten Katarina Gustavsson i Falun tycker att såna här manifestationer skickar fel signaler till medborgarna och att de spär på högervindar.

Så här skriver hon i ett pressmeddelande: 

Jag är rädd att dessa utspel fångar upp missnöje och spä på de högervindarna som blåser. Jag uppmanar till sans och balans. Humanism och realism. Jag rädd att vrålet når oss med full kraft i valet 2018 om vi inte tar människors oro på allvar.

– Jag tycker att politiker har tagit fel på det här med att folk visar medkänsla. Det är långt från att vilja och att förverkliga det man tänkt sig. Och resurserna är inte oändliga, vi kan inte lägga de här personerna i skolaulor och de dem en inhuman början när de kommer hit, säger Katarina Gustavsson.

Hon får mothugg av Kasper Carlqvist från Tillsammans Borlänge, en av arrangörerna, som tycker att hennes resonemang är konstigt.

– Jag tycker att det är konstigt att säga att protester mot utvisningslagar spär på politikerförakt. Jag skulle vilja påstå att det är precis tvärt om. För att ha en levande demokrati så är det viktigt att man har aktiva medborgare som protesterar när de tycker att något är fel, säger Kasper Carlqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".