Sebastian Lysén från Falun drar nu igång organisationen #vågatala på allvar med en konferensdag i Borlänge.
Sebastian Lysén från Falun drar nu igång organisationen #vågatala på allvar med en konferensdag i Borlänge. Foto: Lars Svan/Sveriges Radio

Sebastian vill att vi vågar prata om sexuella övergrepp

Sebastian Lysén: Jag vill göra något av mina erfarenheter
2:58 min

Sebastian Lysén från Falun blev sexuellt utnyttjad som barn. Nu kämpar han för att  vi ska våga tala mer öppet om sexuella övergrepp. Idag är det konferens i Borlänge.

Som åttaring blev Sebastian sexuellt utnyttjad av en vuxen man. Det var under många år en hemlighet och inget han pratade om. Men för två år sedan valde han att berätta om sina upplevelser.

– Inom en halvtimme fick jag ett mail från en ungdom som sa att jag i stort sett räddat livet på den här personen, berättar Sebastian om reaktionerna när han berättade sin historia.

Under torsdagen anordnar Sebastians organisation #vågatala en konferens tillsammans med Rädda barnen och Länsstyrelsen i Dalarna.

– Det är inte samtalet om sexuella övergrepp som ska var tabu utan det är själva övergreppet från gärningsmannen, säger Sebastian.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".