En faktura och Landstinget Dalarnas logga
Hittills i år har landstinget betalat 48 000 kronor i straffavgifter. Foto: Jessica Gow/TT. P4 Dalarna.

Landstinget allt bättre på att betala i tid

Ekonomidirektören: Det här är onödiga utgifter
2:42 min

Brukar du betala dina räkningar i tid? På Landstinget Dalarna är det en fråga som man har jobbat med de senaste åren, och man har också lyckats få ner kostnaderna för straffavgifter på fakturor med flera tusenlappar.

Varje år betalar Landstinget Dalarna fakturor för ungefär fem miljarder. Fakturor som såklart ska betalas i tid. Ändå fick landstinget betala över 250 000 kronor i straffavgifter för sent betalda fakturor år 2008.

Men den här summan har gått ner successivt sen dess och hittills i år så har man bara behövt betala 48 000 kronor i straffavgifter.

– Det beror dels på att vi hanterar fler fakturor elektroniskt idag men också på informationskampanjer till de chefer som betalar fakturor, säger Peter Hansson, ekonomidirektör på landstinget.

Inköpen som landstinget gör kan handla om allt från arbetskläder och kontormaterial till mediciner och dyr operationsutrustning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".