Man och kvinna klädda i Moradräkt bär en segrarkrans i armarna mellan sig.
Linus Rapp och Lydia Sundin, 2017 års kransmas och kranskulla för Vasaloppet. Foto: Vasaloppet

Linus och Lydia är 2017 års kransmas och kranskulla

"Det här är något jag drömt om i många år"
2:55 min

Det blir Lydia Sundin från Mora och Linus Rapp i Falun som kommer att hänga segerkransen om halsen på vinnarna i Vasaloppet och Tjejvasan nästa år.

22-åriga Lydia Sundin blir Vasaloppets 93:e kranskulla. Hon arbetar som personlig assistent och på boende för ensamkommande flyktingbarn. När det gäller idrott har hon framför allt ägnat sig åt diskus och har bland annat tagit brons i junior-SM i friidrott. 

Vasaloppets tävlingsledare anser att Lydia Sundin är ett självklart val av kranskulla. De skriver i sin motivering att hon är ”... en genuin urkraft från Mora och ett föredöme bland unga idrottare. Hon har i alla lägen fullt fokus på den uppgift hon tar sig för och har under många år varit en naturlig del av Vasaloppsorganisationen. Både på- och utanför idrottsarenan hjälper hon gärna andra individer och i synnerhet ensamkommande flyktingbarn som har det svårt”.

– Jag blev jätteförvånad, men det känns otroligt ärofyllt! säger Lydia Sundin.

24-årige Linus Rapp blir den 29:e kransmasen i ordningen. Han studerar till högskoleingenjör i byggteknik, och på sin idrottsliga meritlista har han ett SM-guld och brons från militär-VM i skidorientering. 

Men även för Linus Rapp är det mycket tack vare hans personliga egenskaper som han utses till kransmas. Tävlingsledarna för Tjejvasan skriver bland annat så här i sin motivering: ”... förutom sina idrottsliga prestationer är Linus en mycket omtyckt, social och diplomatisk person som har ett stort engagemang i det ideella arbetet inom IFK Mora OK. Inom Vasaloppet har han provat på många av funktionärsrollerna genom åren och är nu väldigt engagerad som speaker på de olika arrangemangen”.

– Det här är något jag drömt om i många år. Nu äntligen fick jag chansen! säger Linus Rapp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".