Skogsägare på omarronderingsmöte i Älvdalen.
Skogsägare på omarronderingsmöte i Älvdalen. Foto: Stefan Ubbesen/Sveriges Radio

Jordägarna säger nej till omarrondering i Älvdalen

Förvaltare: Jag är inte direkt överraskad
2:53 min

De flesta deltagare på jordägarstämman i Älvdalen sa i går kväll nej till omarronderingen. Stämman gick därmed emot Besparingsskogens önskan.

Mark- och ägosplittringen i Älvdalen är delvis stor, som den är i många andra delar av Dalarna på grund av arvsskiften. De privata skogs- och markbitarna är ofta små och svåra att sköta på ett effektivt sätt, åtminstone om man ser det från skogsbrukarhåll.

De som vill ha en mer praktisk skötsel av skog och mark har därför drivit på i jordägarföreningen Älvdalens  och Särna-Idre Besparingsskogar för en omarrondering.

Besparingsskogen bildades i slutet av 1800-talet för att ekonomiskt förbättra för jordägarna. I Älvdalens kommun är ungefär 1/3-del av skogsmarken ägd av Besparingsskogen, 1/3-del är privat och 1/3-del ägs av statliga Sveaskog.

Omarrondering sköts av Lantmäteriet och betyder att ägarna byter mark med varandra och får större sammanhängande mark som därmed skapar förutsättningar för en effektivare och bättre skötsel. 

De här processerna brukar väcka känslor runt om i länet. Många är rädda för höga kostnader för omarrondering och många vill inte skiljas från mark som varit i släktens ägo i århundraden.

Stämman i Älvdalen i går samlade 356 jordägare, ungefär dubbelt så många som en vanlig stämma.

Ulf Andersson, förvaltare för Älvdalens Besparingsskog, är dock inte överraskad över stämmans klara ställningstagande emot omarrondering:

– Under de sista veckorna har det växt fram en tveksamhet. Det finns en osäkerhet, de flesta diskuterar så att man vet man har, men inte vad man får. Hur mycket bättre blir det för den kostnad jag lägger ned, undrar många. 

– Det finns fortfarande möjligheter för privatpersoner eller andra organisationer att gå vidare med frågan, säger Ulf Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".