Seher Yilmaz rättviseförmedlingen
Foto: Janerik Henriksson/TT

P4 Dalarna är bäst på mångfald

Seher Yilmaz: Ni klår dom andra rätt rejält
2:09 min

Idag släpps en rapport om jämställdhet på mediers webbsidor. P4 Dalarnas resultat är mycket bättre än andra mediers.

– Ni klår dom andra rätt rejält, säger Seher Yilmaz, Rättviseförmedlingens ordförande.

44,2 procent av de medverkande i P4 Dalarnas webbpubliceringar är kvinnor och 11 procent har utomnordisk bakgrund. Det är resultatet efter att den ideella föreningen Rättviseförmedlingen granskat nyhetssajten.

En mängd olika nyhetssajter är med i granskningen som visar att svenska medier över lag är dåliga på jämställdhet. Kön, etnicitet och om det är makthavare eller berörda som får komma till tals avgör hur jämställd webbsidan är.

För andra medier i undersökningen är resultatet 29,2 procent kvinnor och 8,1 procent utomnordisk bakgrund.

– Jag tror att det sällan är illvilja utan att det handlar om att man saknar resurser, tid och kontakter, säger Seher Yilmaz. 

Så här gjordes undersökningen

Rättviseförmedlingen har granskat webbpubliceringar på Aftonbladet, Dagens Industri, Dagens Nyheter, Expressen, Göteborgs-Posten, Metro, Nyheter 24, Svenska Dagbladet, Sveriges Radio (sr.se), Sveriges Television (svt.se/nyheter) och Sydsvenskan. Analysen innefattar 1200 slumpmässigt utvalda webbartiklar publicerade varannan månad från januari fram till juni 2016. Resultat: 29,9 procent av experterna som får komma till tals i svenska medier är kvinnor. 8 procent av experterna har utomnordisk bakgrund.

Dessutom har 300 artiklar på P4 Dalarnas webb granskats under perioden maj-juli-september 2016. Resultat: 44,2 kvinnor och 11 procent utomnordisk bakgrund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".